Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Restituce ano - ale až mi vrátíte upálenou praprapratetu čarodějku!

Diskuze kolem majetku zabaveného církvím komunisty po nástupu k moci je zajímavým případem sondy do myšlení českého člověka. A navíc se při ní dá docela pobavit.

Žijeme v zemi, kde má každý právo vyslovit svůj názor na cokoliv, což je samo o sobě bezesporu nanejvýš chvályhodné. Když si dva lidé myslí opak, začnou svobodně diskutovat, bavit se, argumentovat, vysvětlovat, přesvědčovat. Tedy alespoň na papíře to takhle může fungovat, ale v reálu? Aby k takové diskuzi mohlo dojít, měla by se dodržovat určitá pravidla: nejprve bych měl mít o daném tématu alespoň nějaké věrohodné informace, potom stavět své přesvědčení na racionálních argumentech, opřít jej o fakta, a ne pocity apod. Potom se může stát, že buď oponenta časem přesvědčím, nebo naopak on mi dá pádné důvody ke změně mého stanoviska. Fajn, opět pěkná teorie, ale kdo se tím řídí? Jenomže pokud tyto předpoklady hodíme z okna, místo diskuze nám vznikne jakýsi patvar, nemocný netvor, odporný chumel emotivních výlevů, nadávek, urážek, osočování, hospodská hádka, která patří do hospody, a právě tam, ne jinam.

Jeden příklad za všechny: ČT odvysílala 16. ledna pořad Máte slovo na téma restituce. Už samotný koncept pořadu je praštěný a v konečném důsledku k ničemu. Pozvat si 6 diskutujících, a přitom nemít ani moderátora, který by byl schopen je ukočírovat, je předem odsouzeno k neúspěchu. I sám výběr hostů je přitažený za vlasy. Ano, i spolek ateistů je určitě velmi bohulibá organizace, ale co má co mluvit do restitucí? Pokud vím, ateismus řeší (ne)existenci boha, která s majetkem zas tak moc nesouvisí. Není se pak čemu divit, že dotyčný řečník sklouzl na úroveň školáckého překřikování, když zapáleně obvinil církev z 2000 let trvajícího oblbování lidí a lhaní. Argumenty? Fakta? Důkazy? Nebo zase host pan rolník – ano, je to hlas lidu, ale chceme se bavit na úrovni a řešit podstatu problému, nebo děláme průzkum veřejného mínění?

Nemá asi smysl věnovat se základnímu pravidlu co se ukradlo, mělo by se vrátit. Ukázalo se to jako příliš nesrozumitelné a pro mnoho lidí tak trochu z jiného světa. Pořad Máte slovo divákovi nabídl mnohé další argumenty, nad kterými stojí za to se chvíli zamyslet. Jestliže se totiž cítím opomenut, protože mě – na rozdíl od pana rolníka – nikdo do televize nepozval, mám ještě možnost vyjevit světu svůj názor např. SMS bránou. Tady se teprve ukáže pestrost a důslednost lidského uvažování. Za zdaleka nejpovedenější považuji odkaz na upálenou praprapratetu-čarodějku. Až mi ji církev vrátí, pak se budu bavit o vracení majetku. Samozřejmě že pětiminutové úsilí věnované rozumovému rozboru této námitky by ji (i v případě průměrně vzdělaného a jinak nadaného člověka) roztrhalo na cucky, ne všem se ale chce toto mentální dobrodružství podniknout a jsou ochotni se schovávat za takováto prohlášení.

Církev prý nabyla majetku krádežemi, upalováním, zabavováním a podobnými praktikami... Napadá mě, jestli skutečně žijeme v roce 2014, a ne ještě pořád např. 1974? Co asi zastánce uvedené teze ví o našich dějinách a dějinách církve posledních pěti staletí? Pravděpodobně jsou jeho znalosti historie omezeny na (již značně prořídlé) vědomosti ze střední školy, kde ho navíc dějepis nebavil, protože úča byla prostě blbá. Odkud se ale v takovém člověku bere odvaha vyjadřovat se k něčemu, o čem vůbec nic neví, a osočovat někoho, koho vlastně vůbec nezná?

Církev další peníze nepotřebuje, stát do ní i tak nalil už dost milionů, církev se vždycky měl a bude mít dobře... Opět: nějak tu postrádám základní ponětí o principech restituce. Něco jako odluka církve od státu, financování církve z vlastních prostředků, platy kněží a jiných pracovníků z vlastních zdrojů, provoz desítek sociálních zařízení všeho druhu atd. – o tom ani slovo, pořád dokola jsou to jenom ti tlustí preláti, kteří se honí za majetkem. To je skutečně tak těžké otevřít vševěda jménem Google, napsat církevní restituce a nechat se vzdělávat?

Dalo by se asi pokračovat od nekonečna, jde mi však jen o jednu jednoduchou myšlenku – co kdybychom si přestali hrát na vševědy, co se musí vyjádřit úplně ke všemu, a dříve, než zase na někoho napliveme, se zkusili nejdřív trochu zorientovat?

Autor: Jakub Sluka | pondělí 27.1.2014 12:15 | karma článku: 28,64 | přečteno: 2004x
  • Další články autora

Jakub Sluka

Homosexuální rodina s dětmi, která šíří radost a lásku

Na Slovensku se v těchto dnech vede tvrdá válka - práva rodiny vs. práva homosexuálů -, která zítra vyvrcholí referendem. Vždy, když se někde ve světě redefinuje manželství, dozvídáme se o šťastném příběhu páru gayů nebo leseb a jejich nových rodin. Toto je jeden z nich.

6.2.2015 v 12:00 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1808x | Diskuse| Společnost

Jakub Sluka

Nejsem Charlie Hebdo a styděl bych se, kdybych byl

Styděl bych se, kdybych byl Charlie Hebdo, i když naprosto odsuzuji zavraždění jeho zaměstnanců. Ale ne, nepovažuji je za mučedníky svobody slova.

11.1.2015 v 12:15 | Karma: 34,31 | Přečteno: 4148x | Diskuse| Společnost

Jakub Sluka

Na Prague Pride jde především o šťastný život

Vypadá to jako párty nadšených a z velké většiny hodně mladých lidí, co zřejmě zažívají největší životní radost, která z nich tak nějak přirozeně proudí ven a zasahuje půlku města. Jako třeba maturanti při posledním zvonění, kteří překypují nadšením z přežití nekonečných let na pitomé škole, a tak jdou do ulic, aby tuto radost sdělili světu. První dojem ale někdy klame.

17.8.2014 v 10:35 | Karma: 35,57 | Přečteno: 4971x | Diskuse| Kultura

Jakub Sluka

OSN si hraje na pána světa, jenom se tím ale ztrapňuje

Ať si je katolická církev jak chce zvrácená a zbytečná, pořád je naštěstí dost neškodná, takže si o ní můžeme říkat, co chceme, protože ani za ty největší lži na její konto nikomu nehrozí víc než rozzlobený článek v Katolickém týdeníku. Víme to všichni a ví to i OSN. Takže do toho!

24.2.2014 v 12:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Jakub Sluka

I homosexuálové mají právo na dítě (?)

Snaživá rakouská europoslankyně Lunacek úspěšně prosadila dokument vedoucí k zaručení práv homosexuálů v EU. V případě homosexuálů tento hon za právy nakonec dříve či později vždycky skončí u otázky práva na dítě, o tom se přesvědčila řada zemí. Přemýšlím, co to asi takové právo na dítě znamená.

9.2.2014 v 12:00 | Karma: 31,53 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2849x
Zatím se neznám natolik dobře, abych o sobě mohl cokoliv tvrdil. Počkejte si, až mi bude tak 80.