Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Prague Pride jde především o šťastný život

Vypadá to jako párty nadšených a z velké většiny hodně mladých lidí, co zřejmě zažívají největší životní radost, která z nich tak nějak přirozeně proudí ven a zasahuje půlku města. Jako třeba maturanti při posledním zvonění, kteří překypují nadšením z přežití nekonečných let na pitomé škole, a tak jdou do ulic, aby tuto radost sdělili světu. První dojem ale někdy klame.

Vlastně je to poprvé v životě, co se s pochodujícími homo-, trans-, inter- aj. -sexuály vidím na živo. Jedna věc je přečíst si o nich v hospodářkách nebo někde na internetu, podívat se na pár duhových fotek a hotovo, ale teď teprve chápu, že to nemá se skutečným průvodem moc společného.

Ulice je plná k prasknutí, jenom těsně vedle domů se táhne volná ulička, místo pro nás zvědavce, kteří se nechceme nechat unést proudícím davem, spousta barev a vlaječek a praporků a střapečků, dunivá hudba, trochu monotónní, uřvaná, občas ale i melodická, taková jednoduchá pochodující diskotéka, žádné hudební dílo, které by mělo přežít déle než právě jeden víkend v Praze, ale nejsme přeci na koncertě Beatles. Zábava na sto procent, velké vozy s reprosoustavami, a hlavně spousta mladých lidí, pomalovaných a vysmátých, tancujících, poskakujících, mávajících, křičících. Co slaví tak velkolepýho?

Zkouším jiný přístup – nenechat se úplně unést atmosférou a soustředit se na konkrétní osoby, které člověk míjí. Už u výlezu z metra jich je plný vestibul. Chvíli se rozhlížím, abych se zorientoval, a zjišťuji, že vlastně vidím lidi, ale těžko rozeznávám něco víc. To by mohl být kluk, to asi holka, tomuhle nebude víc než 17, (ale proč vypadá tak zženštile?), toto vypadá na dámu v barokních šatech, až na ty chlapský nohy, toto by mohla být moc pěkná holka, ale co jí to udělali? Vězeňský střih ji určitě sluší míň než i ty nejneposednější dlouhé vlasy. Namalovaní kluci, odmalované holky, všechno tak nějak naopak, nepřirozené, umělé a vyumělkované. Většina jsou mladí lidé, možná 18, možná 25. Ale musí být jiní, musí to být odvaz – střih nebo oblečení nebo šílené tetování nebo všechno dohromady nebo cokoliv jiného, ale hlavně být jiný. Odevšad je cítit obrovskou snahu roztrhat své původní já, protože asi nestálo za nic, a nasadit si nějaké nové, jiné, radikálně jiné, které mi nesluší, ale s kterým můžu být novým člověkem. Někteří určitě „nemůžou jinak“ a něco se v jejich těle porouchalo, ale proč by si kvůli tomu polívali hlavu gelem, nechali vytrhat obočí a natáhli obtáhlé trenýrky místo normálních kraťasů? Mnohem víc to vypadá jako obrovská maska.

Jít od jednoho k druhému a začít se bavit o jejich životě. Tam by se možná našly důvody této masky – zkažená dětství, rozvody, násilí, urážky, zklamání, alkohol, drogy, pornografie, slzy, bolest... Spousta odpadků a málo lásky. Když je mi 17 a nic z toho neznám, nepotřebuji za sebou dělat tlustou čáru a začít odznova. Pokud znám hlavně to, pak je tohle jedna z cest.

Začínám chápat, proč vůbec nemám chuť sundat košili a připojit se k zábavě. Z této zábavy jde smutek. Jako by se za ní skrývala snaha umlčet, odehnat, zadupat a zapomenout. Čím víc křiku, tím líp, čím víc lidí, tím jednodušeji to jde. Tady neslavíme žádné vítězství, úspěch – tady prostě křičíme jenom proto, abychom křičeli. Jako malé dítě, které se rozbrečí, protože má pocit, že ho už dlouho nikdo nepohladil.

Tato radost vede k depresi. Největší radost je ta, kterou můžu sdílet s někým, kdo je tak radikálně jiný než já, že naše různost do sebe krásně zapadá. Jeden transparent: SAME LOVE! Stejná láska jako mezi jím a ní. Pokud je láska hukot na ulici, párty, křik, alkohol, zábava, potom asi ano. Pokud myslím lásku jako každodenní snahu dávat a na oplátku přijímat od toho druhého, pak v případě pochodujících stejná není. Nemůžou si vzájemně dát nic podstatného, co by ten druhý neměl, nemají se čím obdarovat. Můžou si předat radost, ale štěstí ne. Pak opravdu zbývá jen vyjít ven a začít křičet, aby neslyšeli to hrozné vnitřní prázdno. Anebo si hodit mašli.

Otáčím to a jdu na tramvaj. Kdybych viděl průvod stovek padesátníků, řeknu si, že nová generace to zachrání. Když vidím průvod tisíců puberťáků až třicátníků, říkám si, že předchozí generace nám to pěkně podělala, když z nás nedokázala vychovat šťastné lidi. Protože Prague Pride je podle mě především o štěstí – hlavně o tom, které chybí.

Autor: Jakub Sluka | neděle 17.8.2014 10:35 | karma článku: 35,57 | přečteno: 4971x
  • Další články autora

Jakub Sluka

Homosexuální rodina s dětmi, která šíří radost a lásku

Na Slovensku se v těchto dnech vede tvrdá válka - práva rodiny vs. práva homosexuálů -, která zítra vyvrcholí referendem. Vždy, když se někde ve světě redefinuje manželství, dozvídáme se o šťastném příběhu páru gayů nebo leseb a jejich nových rodin. Toto je jeden z nich.

6.2.2015 v 12:00 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1808x | Diskuse| Společnost

Jakub Sluka

Nejsem Charlie Hebdo a styděl bych se, kdybych byl

Styděl bych se, kdybych byl Charlie Hebdo, i když naprosto odsuzuji zavraždění jeho zaměstnanců. Ale ne, nepovažuji je za mučedníky svobody slova.

11.1.2015 v 12:15 | Karma: 34,31 | Přečteno: 4148x | Diskuse| Společnost

Jakub Sluka

OSN si hraje na pána světa, jenom se tím ale ztrapňuje

Ať si je katolická církev jak chce zvrácená a zbytečná, pořád je naštěstí dost neškodná, takže si o ní můžeme říkat, co chceme, protože ani za ty největší lži na její konto nikomu nehrozí víc než rozzlobený článek v Katolickém týdeníku. Víme to všichni a ví to i OSN. Takže do toho!

24.2.2014 v 12:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Jakub Sluka

I homosexuálové mají právo na dítě (?)

Snaživá rakouská europoslankyně Lunacek úspěšně prosadila dokument vedoucí k zaručení práv homosexuálů v EU. V případě homosexuálů tento hon za právy nakonec dříve či později vždycky skončí u otázky práva na dítě, o tom se přesvědčila řada zemí. Přemýšlím, co to asi takové právo na dítě znamená.

9.2.2014 v 12:00 | Karma: 31,53 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Společnost

Jakub Sluka

Restituce ano - ale až mi vrátíte upálenou praprapratetu čarodějku!

Diskuze kolem majetku zabaveného církvím komunisty po nástupu k moci je zajímavým případem sondy do myšlení českého člověka. A navíc se při ní dá docela pobavit.

27.1.2014 v 12:15 | Karma: 28,64 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2849x
Zatím se neznám natolik dobře, abych o sobě mohl cokoliv tvrdil. Počkejte si, až mi bude tak 80.