Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Svoboda slova zahrnuje i svobodu pro blbé myšlenky. Jakmile je začneme třídit, je po ní.Rv

4 1
možnosti
JL

Ano blbým myšlenkám, ale jen do určité hranice - když budete například hlásat, že žádná Osvětim neexistovala, můžete s tím mít právní problémy.

5 1
možnosti
TH

No tak my jsme verici a obrazklu jsme se zasmali. No. 

vas blog je mimo. Rv

6 2
možnosti
LK

Díky za odvahu, Jakube. R^

9 3
možnosti
Foto

J21a59n87a 49M44a51j50o87v36á

11. 1. 2015 14:19

Jakube, poctivě jsem se nad Vašim článkem zamyslela a ač Váš názor plně respektuji, vidím v něm jakýsi nesmělý náznak cenzury a souhlasit nemohu (z Vašeho pohledu bych asi měla, protože můj doktorát z filozofie shodou okolností někde v šupleti leží). Svoboda slova, možnost se s použitím humoru, satiry, nebo zcela vážného nesouhlasu, vyjádřit ke společenskému dění, může být námi jako jednotlivci zpochybňována, co se týče reakce na vhodnost či vkusnost jednotlivých aktivit (i to je svoboda projevu -někomu se nelíbí nevybíravá satira, někomu červené karty vystavované prezidentu Zemanovi, dalších možností jsou desítky a stovky). Co ale zpochybnitelné není, to je samotná tato svoboda. 

Některá práva nesmějí být zpochybnitelná a je nutno je minimálně podmiňovat, jinak v zásadě není možno najít hranici, která je "správná". 

A když už jsme u té filozofické podstaty, zcela výjimečně si dovolím pomoci názorem někoho jiného. Tentokrát je to David Hume, jehož myšlenka, že "Svobodu zřídkakdy ztrácíme celou najednou" sedne na téma jako pověstný nočník na sedínku.

x

A poněkud omletý závěr, který je (dle mne) ovšem dnes nutno opakovat, opakovat a opakovat - Voltairovo: "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat." Pokud se nad tímto zamyslíme, jsme právě u toho, že nedokážeme určit hranici toho, kde svoboda projevu začíná. A filozofie to ví. Stejně jako cenu svobody projevu zná.

x

Díky za Vaše zamýšlení.

12 1
možnosti

Co jeho? Mě to štve! Přišla jsem jen na dva ! :-)

0 0
možnosti

Omluva, špatně umístěno... Patří pod příspěvek Pavla Dvořáka o třech významech karikatury, použité jako ilustrace ke článku.:-)

0 0
možnosti
PV

Přemýšlím o obsahu daného článku, věřím, že rozumím tomu, co jím chtělo býti řečeno, nicméně části odůvodnění, toho, proč autor nechce být Charliem nerozumím (byť plně respektuji jeho názor)... Jedním z hlavních argumentů je, cituji "Zaměňujeme svobodu slova s "podle mě je tvá matka k*rva a je to ohromná sranda, ale neber to zle, jen se chci trochu pobavit”.  Ani, stejně jako autor nejsem znalcem tohoto časopisu, nicméně nepředpokládám, že tento typ humoru ("Tvá matka je k*rva, neber to zle, chci se pobavit") by byl tím, čím se časopis prezentoval... Takže souhlasím, tento typ humoru by mě urážel. Nicméně, byly-li by má matka řekněme političkou, musel bych karikování její činnosti respektovat. Samozřejmě, je otázkou kde je ona hranice mezi osobním útokem a útokem na činnost daného člověka.Jenže ono se v Paříži nevraždilo pro tento typ osobně dehonestujícího pseudohumoru. Proto jsem v těchto dnech Charlie, nikoliv proto, že bych souhlasil s levicově zaměřeným časopisem (s tím obecně nesouhlasím), ale pro to, abych ukázal netolerantnosti pod rouškou výkladu jakékoliv náboženské knihy svůj názor - pro politickou či náboženskou satiru není ospravedlnitelné jakékoliv násilí.

1 1
možnosti
Foto

Nejste Charlie. Jen nevím, jestli jste proti karikaturám v tomto plátku protestoval už někdy dříve. Pokud ano, dejte sem odkaz.

Soudím, že humoru, satiře a karikatuře nerozumíte. Obrázek, který máte u článku, nese tři skryté významy. Zkuste na ně přijít. Štve Vás, protože na ně nepřijdete.

6 4
možnosti
JT

proč by člověk protestoval, když je pro svobodu projevu ? ovšem nemusím s tím souhlasit, nebo ne ?

3 0
možnosti

Naprosto nesouhlasím. Že bychom se třeba vrátili do středověku k upalování a inkvizici? Nebo v modernějším pojetí ... že bychom si přestali dělat srandu sami sebe, z blondýn, policajtů, homosexuálů, katolíků, tchýní...a v podstatě ze všech, abychom se nedotkli něčích citů? Serioznost musí být, že....Rv

7 2
možnosti
JT

četla jste ten článek ?

2 2
možnosti
MS

Nikdo nechce po vás, ani po těch, které tyto komiksy pohoršují, aby si je kupovali a četli. A jestli to někoho jiného nepohoršuje a naopak třeba pobaví, po tom vám nic není. Například tady tato stránka existuje již drahně let a zatím ji nikdo z moci úřední nezrušil a její autor se dosud těší plnému zdraví:

 

http://www.jesusdressup.com/#

3 0
možnosti
RH

Obsah projevů a sama svoboda vyjadřování spolu nesouvisejí. Veškerá medializace je o tom, ze kvůli vyjádření názoru zemřeli lidé. Svoboda slova spočívá právě v širokých hranicích jeho vymezení. Pokud by byla svoboda hlásat jen umírněné mainstreamové názory, tak fakticky neexistuje. O obsah toho ultralevicoveho plátku nejde a dosud také nebyl ani pro vas tématem.

6 0
možnosti
BK

Pane Horáčku: vy jste typický představitel té "nejinteligentnější kliky" diskutujících na blogu Idnes, která předvádí naprostou netoleranci k jiným názorům. Stádnost bývá vaší modlou a v tomto duchu vedete i diskuzní příspěvky. A právě Vy tu chcete kázat o svobodě slova???

4 4
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2849x
Zatím se neznám natolik dobře, abych o sobě mohl cokoliv tvrdil. Počkejte si, až mi bude tak 80.